KHD/KHD-Y konsthantverk/design

Bred kreativ utbildning med högt tempo

För dig som vill utvecklas konstnärligt och hantverksmässigt. Här har du möjlighet att bredda och fördjupa dina kunskaper, hitta dig själv och växa i ditt konstnärliga och personliga uttryck. Speciellt för KHD/KHD-Y är att du arbetar både med formgivning och tillverkning av dina olika produkter. Ett utmärkt år för dig som är nyfiken på och vill prova många olika material, tekniker och uttryckssätt. Kursen har mycket gott anseende och utvecklas ständigt.

Välkommen med din ansökan!

  • 1 år och möjlighet att söka ett eventuellt andra år
  • 23 augusti 2021
  • Varmt välkommen att söka till läsåret 2021-2022
  • Inga arbetsprover
  • Enligt överenskommelse
  • Studietakt - 100%. KHD är på gymnasial nivå enligt CSN. KHD-Y är på eftergymnasial nivå enligt CSN
  • petter.thorne@kronoberg.se

Kursplan

Stor kreativitet och många möjligheter kännetecknar utbildningen där genomgångar varvas med praktiskt arbete. Alla får prova på allt och utrymme ges för fria experiment i en mängd olika material och tekniker, främst textil, trä och metall men även betong, glas, mm. Du kommer att få arbeta med både givna och friare projekt, ofta temabaserade. Det finns också utrymme för egna fördjupningar. Vi följer upp dina arbeten och din personliga utveckling regelbundet genom workbooks, gemensamma genomgångar och individuell handledning. Miljö/hållbarhetstänk är viktigt för kursen. KHD/KHD-Y vilar på hantverksmässig och konstnärlig grund kopplat till dagens behov och framtidens utmaningar.

Bild/form

I ämnet bild/form presenteras en mängd olika material, tekniker och uttryckssätt inom teckning, målning, tredimensionellt arbete mm. Du behöver inte ha några förkunskaper utan här utvecklas du utifrån dina egna förutsättningar. Bild/form ligger till grund för allt arbete som görs i verkstäderna. Här får du möjlighet att utveckla dina konstnärliga idéer samt skapa ett bra underlag för arbetsprover.

Läs mer

Design/form

Design/form genomsyrar hela kursen och består av idé- och formdiskussioner, presentationer, presentationsteknik, designprocess mm. Här presenterar du dina idéer och olika projekt utifrån givna ramar. Här arbetar du också med idéskisser, modeller och prototyper för att på bästa sätt förbereda dina projekt som du sedan tillverkar i verkstäderna. Stor vikt läggs vid processen från skiss till färdig produkt.

Läs mer

Trä

Här får du lära dig om trämaterialets egenskaper. Du kommer att få arbeta med egen formgivning och tillverkning av olika träprodukter, bl a möbler. För att du ska känna dig trygg med maskinerna kommer du att du få teknikgenomgångar och ”maskinkörkort” för alla maskiner i våra verkstäder.

Läs mer

Metall

Metallämnet består bl.a. av verkstadsteknik, materiallära, svetsning, lödning, sandgjutning och järnsmide. Här får du lära dig att bearbeta metall med hjälp av olika handverktyg och maskiner, varmt eller kallt. Du kommer att arbeta med egen formgivning och tillverkning i olika metaller.

Läs mer

Väv/textil

Här kommer du att arbeta med formgivning och tillverkning av textila produkter med tyngdpunkt på vävning och textiltryck. Vävningen är allt annat än traditionell! Du får arbeta med blocktryck, fotoscreen, mönsterkomposition, mönsterrapportering, fritt broderi, textil skulptur, färgning, batik mm.

Läs mer

Övriga material

Betong, glas mm är material som också förekommer på kursen. Här får du en bred inblick i olika material, tekniker och uttryckssätt. Du får också lära dig att kombinera olika material tekniskt och estetiskt, detta ger värdefulla erfarenheter.

Läs mer

Ansökan

Varje år är det många som söker till KHD. Vi har inga arbetsprover utan utgår ifrån människan och försöker få en blandad grupp som vi tror kan bli en spännande och dynamisk helhet. Det personliga mötet är viktigt. Vi kallar ca 60 personer till intervju och information. Du får tillfälle att se årets vårutställning, skolan, verkstäder, internat, träffa elever och lärare. När du söker till KHD ska du skicka in ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå på KHD/KHD-Y.

Vad händer sedan?

KHD ger dig en bred bra grund för vidare studier. Kursen har mycket gott anseende och många skolor rekommenderar oss som förberedande utbildning.

Läs mer

Mer om KHD

Följ oss

Följ oss på Instagram

Bodil Tallefors

Kursansvarig och lärare i väv/textil

0470 – 76 37 11

Petter Thörne

Kursansvarig och lärare i design/form

0470-76 37 11

Carl-Oscar Karlsson

Lärare i trä

0470-76 37 11

Linus Ljungren

Lärare i metall

0470-76 37 11

Alf Tjällskog

Lärare i bild/form

0470 – 76 37 11

Det händer på KHD

Här hittar du de senaste nyheterna om våra utställningar och allt annat kul vi hittar på.

Gemenskap

2021-03-09

Deltagarna på KHD har formgivit och tillverkat kvistkök och tillsammans med Turism & Äventyr var det proveldning. Ett projekt som har gemensamma beröringspunkter för de båda kurserna.

Växjö stadsbibliotek

2020-12-15

KHD är glada att i dessa tider att kunna bjuda in till en konsthantverk och designutställning. Det är en väl sevärd utställning som presenteras i lokaler där det är enkelt att hålla avstånd. Välkommen! 17/12-24/1

17 000 vinner Design S!

2020-10-14

Verket 17 000 vinner kategorin konsthantverk och hantverk i Sveriges främsta och bredaste design designutmärkelse Design S! Konstverket är initierat av Skaparkollektivet Forma och kurserna KHD – Konsthantverk/design, Allmän kurs grund och Ettableringskursen på Grimslövs folkhögskola deltog i produktionen. 

Forma är ett multikulturellt skaparkollektiv baserat på övertygelsen om hur hantverk och samskapande kan tjäna en viktig roll i ett mer inkluderande och livsbejakande samhälle. Forma och  KHD har ett nära samarbete där Formas arbetssätt bygger på en konstnärlig metod utvecklad på KHD, Grimslöv Folkhögskola. 

Design S 2020 Hantverk och Konsthantverk