Sommarkurser 2022

Alla sommarkurser och anmälan

Fyll i ansökan till den kursen du är intresserad av. Du kan anmäla dig till flera kurser. Observera att varje kurs ha en egen anmälningsformulär!

Om du inte har ett SchoolSofts-konto, måste du först välja: Registrera dig (finns på samma sida längs ner, som inloggningen) och fylla i alla dina uppgifter, därefter kan du logga in och fylla i ansökan.

Länken till anmälan finns under respektive kurs. Anmälan senast den 15 maj.

ArtMix, Myt & Yoga

För vem: Kursen är till för dig som vill med skapande språk lyfta fram det ögat inte lägger märke till och hör det som inte uttals i ord.

Kursen är för dig som är du nyfiken och önskar mer energi i ditt liv, samt du  vet att du har större potential än vad du använder.

Myter och sagor är sanningar klädda i vackra kläder. De äger generationer av mänsklighetens samlade kraft och erfarenheter. Även vår nordiska skapelsemyt har överlevt svältperioder och krig, men håller samma hopp och stimulerar till skräddarsydda lösningar som tagit mänskligheten igenom utmaningar under flera årtusende.

Många känner idag sig ur kurs i det massiva informationsflödet, klimatoro och åren med Corona har på vid gavel öppnat upp för de frågor människan alltid grubblat över: Varifrån kommer jag? Vart är jag på väg? Vad är meningen?

I denna skapande workshop sätter vi tänderna, händerna och vårt klappande hjärta i den egna personliga myten samt låter denna hitta plats och sammanhang i de större vi alla delar. Kropp, sinne och själ i samklang.

Med skapande språk lyfter vi fram det ögat inte lägger märke till och hör det som inte uttalas i ord. Vi kalibrerar med något inom oss som formulerar det osagda.

I kursen ingår:

 • papermache (den populära skaparformen som saknar regler, är omöjlig att kontrollera, väcker fantasin och får Jante tillsammans med perfektionisten att tappa talförmågan)
 • färger
 • rytmer
 • intuitivt måleri
 • kreativt skrivande
 • vitaliserande yoga
 • härliga andningstekniker lite då och då när vi behöver landa i tillit till processen
 • Kreativitet är den naturresurs som ökar ju mer den används.

Vi blir kreativa och fantasifulla genom att skapa.

Skapande språk handlar inte om att kunna. Eller att skapa något perfekt. Det handlar inte om att vara fantasifull inte heller handlar det om utbildning. Skapande språk har INGET med fint eller fult att göra utan handlar mer om leken, som är rötterna till all kreativitet. Är du nyfiken? Önskar mer energi i ditt liv? Vet att du har större potential än vad du använder? Är trött på att vara duktig, duglig och ständigt tillagas för andra?

Vill utveckla mer av din kreativa sida? Önskar du verktyg som du kan fortsätta med efter kursen? Eller vet du inte vad du vill egentligen? Eller något annat jag glömt att formulera? Då är du antagen till denna workshop.

Ständigt överraskas jag av skapandets underfundiga visdom
och människors förmåga att skapa. LYX i all enkelhet och en unik RESA i ditt inre!

Tid: v. 26, 27 juni – 1 juli 2022.
Antal dagar: 5
Materialkostnad 250 kronor.

Kursledare: Sofi Aronsson har under de senaste tjugofem åren anordnat workshops i ämnet och lett flera sommarkurser på Grimslövs folkhögskola. Hon är stolt självlärd, passionerad papier mache konstnärinna, certifierad symbolpedagog, Nlp pratictioner och i lösnings fokuserande samtal. Hon är utbildad i frigörande dans och kundaliniyogainstruktör. Sofi har lång erfarenhet av mängder med workshops i privat regi, i små och internationella företag, skapande skola projekt, olika uppdrag för kommun och landsting.

Ev. frågor om kursen: e- post: kreativitet@rawart.se

Anmälan artmix, myter och yoga

Tillbaka till sommarkurser – allmän information

Experimentellt måleri med akvarell och akryl/Kursen är fullsatt!

För vem: Kursen är för dig som vill prova på måleri både med akryl och akvarell.

Innehåll: Jag visar dig ett fritt målerisätt med hjälp av olika tekniker och metoder. Du får prova på olika experiment som grund till din bild, eller så arbetar du med hjälp av egna idéer eller inspirationsbilder.  Du får hjälp med inspiration och i ditt bildskapande med att se former, ljus, mörker, kontrast, skuggor, linjer, fält, ytor och ibland figurer. Jag, som kursledare, hjälper dig i dina färgval och hur du får fram den färg du vill ha. Hur du får pigment att flyta snyggt på ett papper eller duk. Jag visar också  hur du ändrar, målar över, suger upp eller tvättar bort färg, när du ångrar dig. Du får lära dig hur du kan få fram olika effekter med hjälp av redskap och tekniker.  Din bild kan bli abstrakt eller något föreställande, du kan förmedla intryck, känsla eller en händelse. Det vi hoppas på är att bilden kan blir intressant för betraktaren och för dig själv.

Tid: v. 26, 27 juni-1 juli
Antal dagar: 5
Materialkostnad ca 350 kronor

Kursledare: Rose-Marie Flårback. Ev. frågor om kursen: e- post: rm@flarback.se

Tillbaka till sommarkurser – allmän information

 

Novellskrivarkurs

För vem: Kursen är för dig som är nybörjare eller har skrivit lite tidigare. Ambitionen är att försöka hinna skriva klart en kort novell eller i annat fall ha en nästan färdig novell att fortsätta på hemma.

Innehåll: Hur ser en novell ut? På den här kursen sätter vi novellen i fokus. Vi diskuterar vad som kännetecknar en novell och de genrer som ofta används. Vi tar upp begrepp som novellens dramaturgi, berättarperspektiv och karaktärsbygge och gör många roliga, korta och lite längre övningar på dessa moment. De flesta övningarna läser vi upp för varandra.

Vi gör också övningar som hjälper till att locka fram fantasi och idéer. Uppslag till berättelser kan finnas nästan överallt, i en tidning, på bussen eller i skolans matsal. Kanske hittar du något spännande uppslag till din novell i skolans omgivning.

Viss tid ägnas naturligtvis åt deltagarnas eget skrivande på sin novell, eller annan text om man föredrar det. Dessa texter läser vi tillsammans och ger respons på.

På en sommarkurs är det alltid härligt att kunna ta sin laptop eller papper och penna och sitta ute en stund och skriva och hämta inspiration till skrivandet.

Deltagarna får också en mindre uppgift till nästa dag som vi då börjar med att läsa och samtala kring.

Textsamtalen är viktiga. De hjälper författaren att förstå hur andra läsare tar till sig texten och ska vara en hjälp på vägen. Vi ägnar oss inte åt kritik, endast positiv respons.

När veckan är slut kanske du har en färdig novell eller har med dig idéer till en eller flera berättelser att fortsätta skriva på!

Deltagarna behöver ta med papper och penna, ha tillgång till dator samt en e-postadress.

Tid: v. 26, 27 juni-1 juli 2022.
Antal dagar: 5

Kursledare Britt-Lis Nilsson Napadow, skriver numera mest noveller, funderar på en ungdomsbok och håller skrivarkurser. Hon har en skrivpedagogutbildning från Skurups folkhögskola och en kandidatexamen i Kreativt skrivande från Linnéuniversitetet. Ev. frågor om kursen: e-post: brittlis@napadow.se

Anmälan novellskrivarkurs

Tillbaka till sommarkurser – allmän information

Skarvsöm och klackmattor

För vem: Kursen är för dig som vill lära dig att sy skarvsöm och göra klackmattor. Inga förkunskaper krävs, du behöver bara tycka om att sy för hand.

Välkommen till en kurs där du lär dig om den historiska tekniken Skarvsöm och om att skapa klackmattor. Skarvsöm användes på 1700-talet till att göra bröllopsdynor framförallt i Småland, Skåne, Halland och Västergötland.

Skarvsöm är en handsömnads teknik och ett enkelt sätt att ta tillvara på småbitar av bl.a. ylletyg. Klackmattor gjorde man på 1800-talet och till dem använde man tygbitar, oftast från ytterplagg. Ett sätt att ta tillvara det man hade för att kunna pryda golven.

I ylletyg klipper du ut formen av en klack som du sedan dekorerar med langettstygn och broderi. Båda teknikerna kan kombineras med varandra och kan bl.a. bli en kudde, liten väska en duk eller något annat som du kommer på.

Innehåll: De två första dagarna arbetar vi med skarvsöm. Vi börjar med en historisk översikt och pratar om vad man kan göra för moderna föremål. Först syr en provlapp och därefter väljer var och vad hen vill sy.  Det kan vara olika fodral, väskor, vantar, kuddar m.m. Mallar finns att tillgå eller så skapar du något eget.

Dag tre och fyra arbetar vi med klackar. Du får även här en historisk överblick. Vi studerar nyproducerade produkter för att få inspiration till eget skapande och tillverkar mallar till klackar. Dessa kan sedan dekoreras med broderi, applikationer, knappar eller pärlor. Klackar kan användas till kuddar, väggbonader, dekoration på väskor m.m.

Dag fem väljer du själv vilket projekt du vill arbeta vidare med. Avsluta ditt skarvsöms projekt eller sy på dina klackar.

Material till försäljning:

 • Vadmal 25 x 25 cm och 50 x 50 cm i många olika färger
 • Påsar med tygspill för applikationer
 • Synålar i olika storlekar
 • Tygklammer
 • Sytråd
 • Materialsatser i Skarvsöm

Tid: v. 26, 27 juni-1 juli 2022
Antal dagar: 5
Materialkostnad ca 150 kr (kursledaren har också material till salu. Betalas direkt till kursledaren)

Kursledare: Jeanette Rångeby. Ev. frågor om kursen: e-post: info@jarform.se 

Anmälan skarvsöm och klackmattor

Tillbaka till sommarkurser – allmän information

Skrivarkurs med inslag av meditation och yoga

Välkommen till en skrivarkurs med fokus på att hitta lust och inspiration till ditt skrivande och kanske väcka en slumrande skrivlängtan till liv.

För vem: Kursen passar såväl för dig som har gått flera kurser tidigare, som för dig som är nybörjare.

Innehåll: Vi jobbar med flödesskrivning som metod och försöker på ett lekfullt sätt att närma oss teman som karaktärsskildring, gestaltning, miljö, dialog, med mera. Det är en ”matig” kurs som kommer att ge dig material i form av både egna texter och teori. Vi delar texter med varandra och inledningsvis arbetar vi med kortare övningar för att komma runt prestationsångest och krav. Mot slutet av veckan fokuserar vi på längre övningar och hur man kan komma vidare. Kursen ramas in av meditation morgon och kväll (frivilligt) som ett sätt att släppa lite på nervositet och flera kvällar finns möjlighet att delta i enklare yogapass.

Tid: v. 26, 27 juni-1 juli 2022
Antal dagar: 5

Kursledare: Viktoria Myrén. Ev. frågor om kursen: telefon: 070-442 87 65, e-post: viktoria.myren@telia.com

Anmälan skrivarkurs med meditation och yoga

Tillbaka till sommarkurser – allmän information

Trädgårdstema med svetsning och smide/Fulltecknad/Det finns inga platser kvar

För vem: Kursen är för dig som är nyfiken på svetsning och järnsmide. Denna kurs är ett bra tillfälle att få en inblick i järnets värld.

Innehåll: Vi jobbar med MIG-svets och enklare verkstadsmaskiner, i järnsmidet jobbar vi med traditionell stenkolsässja och med enkla verktyg. Du får träning i smidesteknik, svets, material- och verktygslära samt verkstadsteknik.  Under kursen får du möjligheten att tillvarata din kreativa skaparlust för att utsmycka det gröna rummet. En kreativ vecka med mycket nya kunskaper utlovas.

Tid: v. 26, 27 juni-1 juli 2022.
Antal dagar: 5
Materialkostnad ca. 1 000 kronor.

Kursledare: Robert Karlsson. Ev. frågor om kursen: telefon: 0736-41 57 73, e-post: info@robertkarlsson.eu

Tillbaka till sommarkurser – allmän information

Yoga

För vem: Det här är en kurs för dig som vill fördjupa din yogapraktik genom att prova olika yogaformer och även få grundläggande kunskaper för att utföra massage till husbehov.

Det krävs inga förkunskaper men det kan vara skönt att ha provat på fysisk yoga tidigare.

Innehåll:  Kursen innehåller både stillsam och inkännande yoga, flödad och fysisk yoga samt fördjupning av yogatekniken och biomekanik.

De yogaformer du kommer få bekanta dig med är Yinyoga, Viryayoga och Medicinsk inspirerad yoga. Yogapassen kommer innehålla filosofiska teman, andning, meditation, avslappning och egenmassage.

Vi kommer också ägna lite tid åt massage för husbehov. Du får lära dig att massera dina nära och kära, så att de får en skön avslappningsmassage.

Ta med dig:
Yogakläder, eventuellt egen yogamatta och filt.
2 stora handdukar och 1 liten, för massage

Tid: Vecka v. 26, 27 juni-1 juli 2022.
Antal dagar: 5

Kursledare:

Ulrika Parment, yogalärare, PT, massageterapeut, driver sedan 2015 ”Parment yoga & massage i Växjö”

e-post yoga@parment.se
www.parment.se

Anmälan yoga 

Tillbaka till sommarkurser – allmän information

Yoga & naturens lugn

För vem: Kursen är för dig som är en van yogi eller om du är nybörjare. Ingen tidigare erfarenhet av yoga krävs, men du får gärna ha ett nyfiket sinne på inre processer; en vilja att lära känna kropp och sinne på ett djupare plan och en öppenhet för att vidga synen på vad begreppet yoga kan innehålla.

Den här kursen är för dig som under en spännande vecka vill yoga och landa, både i dig själv och i naturen. Här får du lära dig olika tekniker för att släppa spänningar i kropp och sinne genom både rörelse och stillhet. Du får prova på olika former av yoga och meditationer.  Vi spenderar tid utomhus med allt från gående meditation, skogsbad (och sjöbad) för den som vill) till promenader och samtalscirklar.

Kursen innehåller

 • Olika meditationstekniker och mjuka, återhämtande yogastilar som Yoga Somatics, Restorative, Kundalini, YinYoga, MediYoga och andningsövningar.
 • Djupgående vila med Yoga Nidra.
 • Mindfulness i naturen, utomhusyoga, promenader och skogsbad.
 • Olika former av egenmassage (t.ex. lymfmassage)
 • Shaking och frigörande rörelse.
 • Samtalscirkel och intuitivt skrivande (du väljer själv om du vill vara med och dela/lyssna/skriva).

Du kan gå kursen Kika gärna in här för att se om mitt sätt att arbeta med yoga passar dig: https://cargocollective.com/helheten/Aterhamtande-Yoga

Tid: Vecka v. 26, 27 juni-1 juli 2022.
Antal dagar: 5
Observera: Kursen startar klockan 13.00

Kursledare: Pernilla Ljungkvist – Yoga- och Meditationslärare, MediYoga-instruktör, konstnär och konstpedagog.
När du yogar tillsammans med mig ligger fokus på återhämtning och din egen inre kraft, en chans att möta dig själv utan krav på prestation. Rörelser tillsammans med medveten andning som uppmuntrar till att vila i den process som yogan är. Under kursen planterar jag små frön i dig för att du själv ska kunna hitta ditt sätt att vattna. Din egen rörelse. Din egen kropp. Ditt eget sinne. Din egen förmåga till utveckling och växande. Ev. frågor om kursen: e-post: pernilla.helheten@gmail.com

Läs mer: www.pernillaljungkvist.se/helheten

Anmälan yoga och naturens lugn

Tillbaka till sommarkurser – allmän information

Välkommen till en givande vecka!