Var god specificera... puff mall!!
Grimslövs folkhögskola och Safariresor ombesörjer alla praktiska förberedelser inför kursdeltagandet. Du har möjlighet att söka CSN inklusive merkostnadslån för att finansiera din utbildning och du betalar för nedanstående kostnader. Skolan ordnar en genomförbar avbetalningsplan för dig som elev på kursen.
- grupplogi under 5 veckor på Grimslövs folkhögskola (uppstarts- resp. avslutningsveckorna)
- frukost, lunch och middag måndag – fredag 5 veckor på Grimslövs folkhögskola inkl dryck
- logi under 5 – 6 veckor i Afrika dvs samtliga nätter på hotell, hostel och tält
- flyg till Tanzania/Kenya t/r samt transporter inom länderna under kursen
- helpension med frukost, lunch och middag under de flesta av dagarna i Tanzania och Uganda (exkl. dryck)
- halvpension med frukost och middag under de flesta av dagarna i Kenya (exkl. dryck)
- samtliga aktiviteter enligt kursbeskrivningen med safari i Tanzania, Uganda och Kenya
- gemensam utrustning för safari enligt kursprogram
- swahililärare och guider enligt kursbeskrivningen
- internationellt diplom från College of African Wildlife Management Mweka
- övriga kursrelaterade kostnader såsom kurslitteratur, parkavgifter mm
- tjänstereseförsäkring via Grimslövs folkhögskola som dock ska kompletteras med en personlig reseförsäkring.
Den studerande får själv ordna pass (giltigt 6 månader efter hemkomst), vaccinationer samt visum till Tanzania, Uganda och Kenya om ca 50 USD vardera. Ansökan kan ske i Sverige innan avresan alternativt vid ankomsten till respektive land.
Råd inför resan
Packningstips
För att underlätta förberedelserna inför er safariresa har vi tagit fram en packlista som ni kan använda er av, men kom ihåg att ni känner er själv bäst. Packa smart genom att lämna onödiga saker hemma och packa lätt. Tänk på att packa i mjuka väskor om ni är bokade på inrikesflyg, ibland kan detta även krävas i vissa safarifordon beroende på hur många ni är i sällskapet. Ett tips är att packa ner kläder för en dag i ert handbagage. Ibland blir packningen försenad och då är det skönt att ha med sig något ombyte och tandborsten.
På morgnarna kan det vara lite kyligt så under tidig morgonsafari kan det vara skönt att klä sig i långärmad tröja och långa byxor. Även under kvällarna är det skönt med täckande plagg som extra skydd mot mygg. Mitt på dagen är värmen från solen stark, här passar ljusa och luftiga plagg. Tunna skjortor är bra att ha med. På grund av den starka solen är det också viktigt att komma ihåg solskydd och solglasögon. Långärmat kan vara att fördra även här, solkräm samt hatt eller sjal känns skönt under heta dagar. Eftersom vi kommer att vandra genom regnskogen behöver du bra vandringskängor och regnkläder. Pannlampa/ficklampa, kikare och lämplig kamerautrustning är också ett måste på resan.
Vaccinationer
Inför resan kan du behöva skydd mot smittsamma sjukdomar. Vilka vaccinationer som behövs varierar beroende på vart du ska resa, hur länge du ska vara borta och på vilket sätt du reser. Ibland kan en epidemi i ett land leda till en ändrad rekommendation under en period. Även personliga skäl vägs in som exempelvis allergier, vissa kroniska sjukdomar, ålder, graviditet och tidigare vaccinationer. Nedan följer några exempel men kontakta en vaccinationsmottagning för en aktuell och individuell rekommendation:
- Polio-, stelkramps- och difterivaccinationerna ses över.
- Skydd mot hepatit A (epidemisk gulsot) och hepatit B.
- Tyfoid
- Tuberkolos
- Gula febern
- Dukoral (ett koleravaccin)
- Rabies (till vissa riskgrupper)
- Malaria: Profylax med malariatabletter
- Övrigt: Mygg kan sprida sjukdomar som t.ex. malaria och japansk encefalit. Om du har mygg i din omgivning – använd alltid myggstift/spray på fria hudytor! Långärmad skjorta och långbyxor minskar ytterligare risken för myggbett. Vid övernattning på landsbygd eller i djungel bör du även använda ett impregnerat myggnät som skydd.
Det är bra att börja i god tid och helst kontakta vaccinationsmottagningen gärna någon/några månader före avresan. Ibland behövs flera doser av ett vaccin med ett antal veckor emellan. Om du behöver resa med kort varsel finns fortfarande möjligheten att ta färre doser, eftersom ett visst skydd är bättre än inget alls. Du kan alltid rådgöra med vaccinationsmottagningen.
Råd om mat och dryck
Det finns ett par råd om mat och dryck som du kan följa för att försöka minska risken för att få turistdiarré på resan. Men eftersom smittoämnena som orsaker diarré är vanliga är det inte lätt att undvika besvär. Vad du kan göra är att äta väl genomstekt eller kokt mat och undvika råa skaldjur och rå fisk. Som alltid är det bra att tvätta händerna i samband med måltider och efter toalettbesök. Säkrast är att använda dricksvatten från obrutna plast- eller glasförpackningar, vatten som kokats och renats via filtrering. Om du har turistdiarré kan du bli illamående, få kräkningar, magknip och ibland feber. Det finns särskild vätskeersättning och receptfria läkemedel som du kan köpa på apoteket och ha med på resan.