Personalen och deltagarna på skolan blir en härlig blandning av människor med sammanhållning. Vi som jobbar på allmän kurs har ett nära samarbete och det som gör att vi trivs så bra med vårt jobb är att vi får möta er deltagare och se er växa. Vi får också se er möta nya deltagare och få vänner för livet. Vi har ett stort engagemang och i våra mindre undervisningsgrupper har genom åren många som haft det tufft fått en andra chans.
Tillsammans med ansvarig lärare eller studie- och yrkesvägledare väljer du cirka 5 gymnasiegemensamma ämnen:
- Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2 eller 3
- Engelska 5 eller 6
- Matematik 1, 2 eller 3
- Historia 1b eller 2
- Samhällskunskap 1b eller 2
- Religionskunskap 1 eller 2
- Naturkunskap 1b eller 2
Dessutom ingår ett pass motion eller yoga i veckan, för ditt välbefinnandes skull.
Vi studerar i små grupper, i en takt där alla hinner med. Detta gör att vi kan ta hänsyn till just dina förkunskaper och mål. Du blir inte ”en i mängden”!
Under läsåret får du, förutom ämneskunskaper, övning i att skriva, redovisa inför grupp och fördjupade kunskaper om datorernas fascinerande värld. Under året deltar du i temadagar, studieresor samt olika gästföreläsningar på skolan. Efter avslutade studier kan du få ett studieomdöme.
På allmän kurs bryter vi schemat för gemensamma aktiviteter. Det kan handla om teaterbesök, kreativt skapande, författarbesök eller en friluftsaktivitet. Du deltar dessutom på de samkväm som anordnas av kurserna på skolan.
Under studietiden bor många på folkhögskolans internat. Det är ett utmärkt sätt att lära känna nya vänner. Att läsa och bo på folkhögskola brukar våra deltagare uppleva som en av de roligaste och mest utvecklande perioderna i livet.
För dig som bor på internatet finns stora möjligheter att syssla med friskvård på din fritid. Du kan träna i gymmet eller i idrottshallen. Skolan har också fina omgivningar för promenader och joggingturer. Det är nära till sjön Åsnen, där det finns badplatser och fina naturområden. Skolan ligger i en fin parkmiljö med en lägerplats där man kan tända en eld och sitta och umgås.
Grimslövs folkhögskola ligger vackert på den småländska landsbygden, ett par mil utanför Växjö. Det är en liten skola, och gemenskapen mellan deltagarna – och mellan deltagare och lärare – blir stark. På folkhögskolan finns det plats för såväl samvaro som ensam eftertanke. Ur detta växer det fram en studiemiljö, som gynnar både din person och dina teoretiska studier. Du utvecklas som människa och får vänner för livet.
Har du frågor är du välkommen att höra av dig till någon av lärarna eller studie- och yrkesvägledare:
Amelie Cid (Livsstil), Christina Magnusson (Livsstil), Josefine Burman (Livsstil), Åsa Erlandsson (Teoretiska studier) eller till Elisabeth Fuchs (Studie- och yrkesvägledare).
Ansökan
Fyll i ansökan digitalt och bifoga betygskopior, personbevis och ett personligt brev. I brevet berättar du om dig själv och varför du vill/behöver läsa på folkhögskola och varför du väljer just den inriktningen i första hand.
I ansökan ska du ange vilken av inriktningarna du väljer i första hand (1) och i andra hand (2).
Efter att vi fått din ansökan, kontaktar någon av lärarna eller studie- och yrkesvägledaren dig och du blir kallad till intervju.
Välkommen med din ansökan!